FastsNFeasts Banner

9.23.2011

Γύρο- γύρο


Τον τελευταίο καιρό με έχει πιάσει μια μανία για κρέας. Δε ξέρω αν φταίει η αναιμία –ή μάλλον, πιο σωστά, η προσπάθεια που καταβάλει ο οργανισμός μου να παράξει ερυθρά αιμοσφαίρια μετά το ενδοφλέβιο boost σιδήρου… (Hooray for me!!)

Αυτό, σε συνδυασμό με τη ρημάδα την κορτιζόνη, που ανοίγει διαολεμένα την όρεξη, με έχουν κάνει να θέλω να φάω γύρο σα τρελή…

-«Ναι γιατρέ μου, το ξέρω ότι δεν κάνει, αλλά άνθρωπας είμαι κι εγώ… Θέλω να φάω βρώμικο!!»
-«ΘΕΛΕ.-»

Κι έτσι θα φτιάξουμε νερόβραστο κοτόπουλο με  καρότα και φιδέ για σήμερα.


Χα! Ναι, καλά! Εγώ θα φτιάξω γύρο. Τελεία και παύλα. Να: « . - »

Πήρα μπούτι χοιρινό με το κόκκαλο και του άλλαξα τα φώτα! Μπορεί να μην είναι γύρος αλλά τουλάχιστον θα το κάνω να έχει γεύση κάτι σαν… Here goes:

Χοιρινό μπούτι “Cutty Sun” γύρος

Υλικά για πολλά πιτόγυρα (πολλά όμως)
-1.5kg χοιρινό μπούτι στο κόκκαλο, χαραγμένο
-1 ντομάτα μέτρια σε φέτες
-1 μικρό κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
-1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα
-4-5 κλωνάρια μαϊντανό
-γλυκό μπούκοβο*
-ρίγανη*
-καπνιστή πάπρικα*
-αλάτι (προφανώς εγώ δεν έβαλα), πιπέρι*
-ελαιόλαδο*
-3 κιλά υπομονή

* Μπαχαρικά και ελαιόλαδο βάζω πάντα με το μάτι, ειδικά μπαχαρικά. Ακόμα όμως κι αν τα μετρούσα, οι ποσότητες που χρειάζονται είναι διαφορετικές αν το φαΐ έχει αλάτι, συνήθως πολύ μικρότερες. Προσαρμόστε, λοιπόν, ανάλογα με τα γούστα σας και μην ξεχάσετε το αλάτι.


Εκτέλεση

Αποβραδίς (!) βάζουμε όλα τα υλικά σε μία σακούλα poly bag, κατά προτίμηση Ziploc. Την κλείνουμε και με πολλή αγάπη κάνουμε μασαζάκι στο χοιρινό να πάνε όλα τα υλικά παντού. Μασάζ βασικά στην κλειστή σακούλα θα κάνουμε και έτσι μένουν τα χεράκια καθαρά και το μανικιούρ (το ποιο?) απείραχτο, λέμε τώρα. Μόλις έρθει και κοκκινίσει ο τόπος, η ντομάτα είναι σα στραβοχυμένη, ο μαϊντανός έχει βρεθεί τα πάνω κάτω, το μπούκοβο είναι πάνω στο κρέας σα σπυράκια ανεμοβλογιάς και το λάδι με τα λοιπά μπαχαρικά και ζουμιά έχουν γίνει σα σαλτσούλα, μπορούμε να σταματήσουμε. You get the point, σκοπός είναι να πάνε τα υλικά παντού στο κρέας.  (Δυστυχώς φωτό δεν έχω γιατί με έπιασε προκοπή στη μία η ώρα τη νύχτα να κάνω το μαρινάρισμα. Αϋπνίες…)
Βάζουμε τη σακούλα με το κρέας σε ένα ταψάκι και στο ψυγείο- για παν ενδεχόμενο μη τρυπήσει η σακούλα και γεμίσει ζουμιά το ψυγείο. Την επόμενη μέρα θα έχουμε κάτι τέτοιο:


Αδειάζουμε το περιεχόμενο της σακούλας σε ένα ταψάκι και αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλουμε για ψήσιμο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σκεπασμένο για 2 ώρες. Ελέγχουμε που και που τα υγρά, προσέχοντας να μη στεγνώσει.


Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλη μισή ώρα να πάρει χρώμα. (Οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από το κομμάτι του κρέατος, το πάχος, κλπ.). Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά του και έπειτα κόβουμε σε μπουκίτσες. Σερβίρουμε με πίτες, πατάτες και αλοιφές σε σάντουιτς ή με πουρέ και τη σαλτσούλα από το ταψί.




Βουαλά! Και χωρίς αλάτι παρακαλώ. Ακόμα και η μουστάρδα!

2 comments: