FastsNFeasts Banner

9.20.2011

Stock…ing up

Έχετε σκεφτεί ποτέ για αυτή την ανώτερη δύναμη? Ξέρετε, αυτή τη δύναμη που γνωρίζει τα πάντα. Το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό… Όχι, όχι το Θεό. Για την άλλη λέω, αυτή που “λέει”… Μια μαγική δύναμη, πέρα και πάνω από κάθε θρησκεία/ιδεολογία, σχεδόν υπερβατική και συνάμα ενωτική. Μία δύναμη με φοβερή επιρροή πάνω στους ανθρώπους.




Η γιαγιά μου είναι μεγάλος follower αυτής της δύναμης. «”Λέει”, θα έχουμε καύσωνα από βδομάδα», «Οι φακές “λέει” κάνουν καλό», «Θα μου κόψουν κι άλλο τη σύνταξη, “λέει”» (καλά, αυτό κι εγώ το ήξερα- sorry γιαγιούκα)…

Μιλάμε για τη δύναμη που κρύβεται πίσω από την τηλεόραση και έχει πάντα δίκιο. Ό,τι πει η tv είναι νόμος… Τώρα τελευταία “είπε” ότι θα χαλάσει ο καιρός, θα έρθουν βροχές και θα έχει ψύχρα, επομένως έπεσε το δέον τηλεφώνημα να ντύνομαι καλά και να προσέχω να μην κρυώσω με τις βροχές…! (Αυτή τη στιγμή που γράφω μια σταγόνα κυλάει στο μέτωπο μου. Είναι ιδρώτας- θα ψοφήσουμε από τη ζέστη φθινοπωριάτικα)…

Όμως, αφού το “είπε” οφείλω να προετοιμαστώ κατάλληλα για… τα επερχόμενα κρύα αλλά και κρυώματα(?!?). Κι έτσι γέμισα το ψυγείο και την κατάψυξή μου με ζωμό κοτόπουλο. Γιατί? Μα φυσικά γιατί το κοτόζουμο, “λέει”, είναι το καλύτερο γιατρικό για τα κρυώματα- και ποιά είμαι εγώ να το αμφισβητήσω! Σπιτικός ζωμός λοιπόν, για να δώσω γεύση στα άνοστα/ανάλατα πιλάφια και μακαρόνια αλλά και για γρήγορες σούπες σε περίπτωση κρυώματος. Με ένα σμπάρο…


Ζωμός κοτόπουλο

Υλικά για 1,5 λίτρο ζωμό
- 1,5- 2kg λαιμούς από κοτόπουλα
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 2-3 κλωνάρια σέλερυ
- 5-6 κλωνάρια μαϊντανό
- μπουκετάκι αρωματικών της αρεσκείας σας
- 1 μπουκάλι λευκό κρασί προαιρετικά

Σημείωση: Για το ζωμό παίρνω από τη λαϊκή λαιμούς γιατί έχουν κόκκαλα που δίνουν γεύση συμπυκνωμένη και είναι και φθηνοί (75 λεπτά το κιλό). Ζητάω από τον κοτοπουλά να βγάλει τις πέτσες για να μην έχει λίπος ο ζωμός, αυτός με βρίζει από μέσα του «τόσος κόπος για 75 λεπτά μ@μω την κοινωνία μου και την κρίση την οικονομική» αλλά μετά παίρνω και κάτι άλλο και τα βρίσκουμε (εδώ πχ πήρα και 2 μπούτια- καλό το ζουμί αλλά να φάμε και τίποτα). Μπορείτε επίσης να πάρετε ολόκληρο κοτόπουλο και να χρησιμοποιήσετε το βραστό ψαχνό για άλλες παρασκευές (ή και Σάββατα).





Εκτέλεση

Σε αντικολλητική μεγάλη κατσαρόλα ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς λιπαρή ουσία τα κοτόπουλα να πάρουν καφέ χρυσαφί χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά σε φέτες. Αφού πάρουν κι αυτά λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρασί και νερό όσο να τα σκεπάσει. Στην αρχή θα είναι περίπου 2,5 λίτρα συνολικά σε υγρά.

 
Μόλις πάρουν μία βράση αρχίζουμε (αν έχουμε κουράγιο) να ξαφρίζουμε, αν και δεν είναι απαραίτητο. Μετά το ξάφρισμα βάζουμε και το μπουκέτο των αρωματικών. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες ή και παραπάνω ανάλογα τη συμπύκνωση που θέλουμε. Αν χρησιμοποιείτε κομμάτια με ψαχνό, αφαιρέστε τα στη μία ώρα (ή όσο χρειάζεται να γίνει το κρέας ανάλογα με το μέγεθος), ξεκοκαλίστε, και ρίξτε τα κόκκαλα πάλι στην κατσαρόλα για την υπόλοιπη ώρα.




Όταν κρυώσει, σουρώστε και αποθηκεύστε το ζωμό σε βάζα στο ψυγείο ή καταψύξτε σε ξεχωριστές μερίδες. Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε και ζωμό βοδινού.

Καλές σούπες!

 

3 comments:

  1. Καλησπέρα!
    Είναι πολύ χρήσιμο να ξέρεις να φτιάχνεις ζωμό τελικά. Όταν έχω χρόνο φτιάχνω και τον βάζω στην κατάψυξη μέσα σε θήκες για παγάκια.
    Καλή αρχή με το blogging, καλά μαγειρέματα!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα!
    Ναι, είναι πολύ βολικό! Μια φορά στο τόσο κάνεις ένα κουράγιο να φτιάξεις αλλά μετά έχεις έτοιμο ανά πάσα στιγμή... Εγώ βάζω μικρά μπολάκια με μία κούπα ζωμό το καθένα και τα καταψύχω έτσι. Σα τουβλάκια είναι, αλλά είναι βολικό για συνταγές που ζητάνε ζωμό με κούπες ή ml. :)

    Ευχαριστώ για τις ευχές και την επίσκεψη!

    ReplyDelete