FastsNFeasts Banner

4.06.2011

Είχες πακέτο...


Άσε κάτω τα χαρτομάντιλα καλέ... Δε μιλάω για το πακέτο της Χατζηβασιλείου. Για αυτό το πακέτο μιλάω:


Αθάνατη Ελληνίδα μάνα (και γιαγιά- 2 φορές μάνα). Ναι, λοιπόν, είχα πακέτο- πάνε βέβαια 20 μέρες, αλλά τώρα έχω χρόνο να γράψω γι' αυτό. Προσωπική παράδοση από τους γονείς! Λεμόνια φρέσκα από τη λεμονιά της γιαγιάς και μαρουλάκι και κολοκύθα από το μποστάνι της μαμάς. Το μαρούλι είχε προτεραιότητα! Κι έτσι έγινε μανιτάρια φρικασέ με τα απαραίτητα κρεμμύδια και τον αρωματικό άνηθο... Μυριστικά της άνοιξης!


Ας μιλήσουμε για μανιτάρια. Αγαπημένος μύκητας! Μαζί με αυτούς του Roquefort και των άλλων εφάμιλλων τυριών... Θέλει όμως τη φροντίδα του. Τόσο στο καθάρισμα όσο και στο μαγείρεμα. Ειδικά στο μαγείρεμα! Θέλουν το χώρο τους στο σκεύος, μία στρώση τη φορά, και υπομονή στο σωτάρισμα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Για το "στέγνωμα" δε χρειάζεται λιπαρή ουσία. Αυτή προστίθεται μετά την πλήρη εξάτμιση των υγρών. Έτσι γίνονται ωραία, με γεμάτη γεύση και ωραία υφή. Όχι αυτή τη γλοιώδη που αποκτούν άμα βράσουν ή αυτή που έχουν  τα μανιτάρια κονσέρβας.



Επομένως η υφή των μανιταριών σε αυτή τη συνταγή δεν είναι (για εμένα) η καλύτερη δυνατή. Τί κι αν τα στέγνωσα εξαρχής, μετά όλος ο κόπος χάθηκε αφού έβρασαν. Ήταν και κατεψυγμένα οπότε η υφή τους θα ήταν λίγο περίεργη έτσι κι αλλιώς. Αυτό που θα μπορούσα να κάνω είναι αφού στενγώσουν και ροδίσουν να τα βγάλω, να μαγειρέψω τα μαρούλια φρικασέ κανονικά, και μετά να προσθέσω τα μανιτάρια, στο σερβίρισμα. Δεν το έκανα όμως γιατί το σκέφτηκα εκ των υστέρων...!



Η γεύση πάντως ήταν υπέροχη! Και χωρίς αυγολέμονο... Απλώς έδεσα τη σάλτσα με κορν φλάουρ.


Χωρίς μπελάδες με τα αυγά, τα λεμόνια και το ζεστό ζουμί. Ούτε το φόβο αν θα κόψει ή θα γίνει ομελέτα, ή, ή, ή... Σαλμονέλα- free και σχεδόν vegan (με την εξαίρεση του ζωμού). Το μόνο πρόβλημα που έχει αυτό το φαί είναι ότι δεν έχει... φωτογένεια!


ΥΓ: Παρακάτω είναι η συνταγή που ακολούθησα εγώ. Αν θέλετε δοκιμάστε με τα μανιτάρια ξεχωριστά.

Α, και πλέον υπάρχει νεο feature στα ποστ για την προβολή των φωτογραφιών! Απλώς κάντε κλικ πάνω σε μία και δείτε όλες τις φωτογραφίες του ποστ σε μεγάλο μέγεθος! "Και όλα αυτά σε ένα υπέροχο βαλιντζάκι..."!



Μανιτάρια "Φρικασέ"

Υλικά για 2-4 άτομα
- 1 μέτριο μαρούλι
- μανιτάρια (όποια και όσα σας αρέσουν)
- ½ μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5-7 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
- ½ ματσάκι άνηθο
- 1 με 2 κούπες ζωμό βοδινού (ή άλλο ζωμό ή νερό)
- 2 κ. γ. ξύσμα λεμονιού
- χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
- 1 κ. γ. κόρν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό
- ελαιόλαδο
- λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια χωρίς λιπαρή ουσία να βγάλουν τα υγρά τους σε δυνατή φωτιά. Αφού στεγνώσουν τελείως προσθέτουμε ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι και τα άσπρα και ανοιχτά πράσινα μέρη από τα φρέσκα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τα πράσινα μέρη από τα φρέσκα κρεμμύδια, τα κοτσάνια από τον άνηθο ψιλοκομμένα και το ξύσμα. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε τα μαρούλια στο τηγάνι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.
Σκεπάζουμε με ζωμό, ίσα να καλυφθούν και προσθέτουμε το μισό από τον άνηθο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Τελειώνουμε με το χυμό του λεμονιού, το κορν φλάουρ και τον υπόλοιπο άνηθο. Βράζουμε λίγα λεπτά ακόμα όσο να δέσει η σάτσα στο επιθυμητό επίπεδο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο, ξύσμα και φέτες λεμονιού.



5 comments:

  1. Η τέλεια συνταγή για εμένα! :(
    Μανιτάρια... :(

    ReplyDelete
  2. Kyra Panagiwta mou, to valintzaki to dinete meta apo klirwsi i ama parw tilefwno to kerdizw? Eyxaristw.-

    ReplyDelete
  3. Pantws prepei na einai nostimotato! :)

    ReplyDelete
  4. Heil to Sophoulix lichoudix! Thelo ki ego apo ayto to magiko piato ki as epesa stin katsarola me ta manitaria otan imoyn mikros!

    ReplyDelete
  5. Welcome Spyros! To fai tha vgei suntoma kai se rolakia..! :D

    Athanasia itan arketa kalo! Tha epanalifthei me veltioseis!!

    Matina epimeno oti prepei na allakseis gnomi gia ta manitaria... Einai nostima.

    ReplyDelete