FastsNFeasts Banner

10.20.2011

Curry on, please!

Κάρυ, σκόνη. Σα την Carrie Bradshaw: ή θα την αγαπήσεις ή θα την μισήσεις. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο… Μισό όμως, να το πιάσω από την αρχή για να μπείτε στο νόημα.


Να σας συστήσω την Jenny… Για την Jenny μου μίλησε η αδερφή μου κάποια στιγμή πέρσι που ήταν στη Νέα Υόρκη. Από τότε έχω γίνει φαν… Πριν κάποιες μέρες στο blog της έφτιαξε φακές σούπα με curry. Πάτε μια βόλτα από εκεί να την δείτε και πείτε και ένα γειά! (Εσάς τους 3-4 λέω που δε την ξέρετε… Αδερφούλα, εσύ, μια που είσαι ΝΥ, πήγαινε από κοντά να πεις ένα γειά).

Anyway, είδα τη συνταγή και θυμήθηκα μία που έκανα με φακές, γλυκοπατάτα και curry (και όχι μόνο). Έχει πιάσει και κρύο και σκέφτηκα “Τι ωραία ιδέα! Θα κάνω φακές με γλυκοπατάτες!”. Εχμμ, ναι ωραία, αλλά η έτοιμη σκόνη κάρυ έχει και αλάτι. Δεν πειράζει λέω, θα φτιάξω δική μου, και πήρα δρόμο σε αγορές και μπαχαράδικα να βρω φύλλα κάρυ.


Και, ναι! Βρήκα! Γιουπιιιιι!! Γυρίζω σπίτι, παίρνω την έτοιμη σκόνη στα χέρια μου και βλέπω αυτό…


Shocker! Ποιος θα το φανταζόταν πως η σκόνη κάρυ ΔΕΝ έχει κάρυ?? Δε μπορεί, λέω, κάποιο λάθος έχει γίνει. Ανοίγω το θείο γούγλη, τη Wikipedia και ό,τι ινδικό βιβλίο είχα… Η συσκευασία είχε δίκιο! Η σκόνη κάρυ, δεν έχει κάρυ… Ειρωνικό ε?

Λοιπόν, η ιστορία είναι η εξής: για όλα φταίνε οι Άγγλοι. The end.-

Όχι, πλάκα κάνω. Δηλαδή οι Άγγλοι όντως φταίνε αλλά αν δε σε ενδιαφέρει να μάθεις, πήδα αυτή την παράγραφο. Έμεινες? Ωραία, άκου... Τον καιρό της αποικιοκρατίας, στις κουζίνες της Ινδίας ένα νέο είδος Αγγλο-ινδικής κουζίνας γεννήθηκε στην προσπάθεια των Ινδών chef να προσαρμόσουν παραδοσιακά πιάτα (ένα εκ των οποίων και το πιάτο Tamil kari από το οποίο λέγεται ότι πήρε η σκόνη το όνομα της) στα γούστα και τις γευστικές παλέτες των Βρετανών εργοδοτών τους. Με την επιστροφή των Βρετανών στη μαμά πατρίδα έγινε μία προσπάθεια για αναπαραγωγή της πικάντικης αυτής γεύσης που είχαν δοκιμάσει στις αποικίες. Το αυθεντικό πιάτο κάρυ τυπικά περιείχε φύλλα κάρυ, κόλιανδρο, κύμινο, κουρκουμά, σιναπόσπορο, πιπέρι και τριγωνέλλα. Αυτά τα μπαχαρικά, εκτός από τα φύλλα κάρυ παραδόξως, έγιναν η βάση για τη (Βρετανική) σκόνη κάρυ που είναι και αυτή που γνωρίζουμε και αγοράζουμε. Για την ακρίβεια είναι ένα masala, δηλαδή μείγμα μπαχαρικών. Στην ινδική κουζίνα υπάρχουν πολλά διαφορετικά μείγματα (masalas) με χαρακτηριστικότερο και πιο γνωστό το garam masala. Αυτά εν συντομία. Η ινδική κουζίνα και τα μπαχαρικά της, καθώς επίσης και η φιλοσοφία πίσω από αυτή, είναι τεράστια και μία παράγραφος είναι ελλιπέστατη για να περιγραφεί ακόμη ένα τμήμα της. Αλλά τέλος πάντων, μία ιδέα να έχουμε.


Πήρα και πάλι λοιπόν την έτοιμη σκόνη στα χέρια μου και όσες γνώσεις απέκτησα με το ψάξιμο και έκανα browsing στα μπαχαρικά μου. Κόλιανδρος, κύμινο, κουρκουμάς, πιπέρι καγιέν, σιναπόσπορος, μαραθόσπορος… Check! Σκόρδο σκόνη δε θα έβαζα αφού θα έμπαινε στο μαγείρεμα… Όμως παπαρουνόσπορο δεν είχα, ούτε μοσχοσίταρο- γνωστό και ως τριγωνέλλα ή τσιμένι(!).


Δεν ξαναπήγαινα σε μπαχαράδικο την ίδια μέρα και είπα να δοκιμάσω έτσι. Έτριψα τους σπόρους μάραθου και μουστάρδας (σινάπι) στο γουδί και ανακάτεψα με τα λοιπά τριμμένα μπαχαρικά. Κανονικά θα έπρεπε και τα υπόλοιπα να είναι σε ολόκληρη μορφή και να τα κονιορτοποιήσω όλα μαζί, εξασφαλίζοντας έτσι μια πιο δυνατή γεύση, έντονο άρωμα και για να είμαι και αυθεντική στο κάτω-κάτω της γραφής. Αλλά δε βαριέσαι, εγώ ήθελα να αναπαράξω το μπασταρδεμένο(!) Βρετανικό κάρυ masala. Ιδού!


Το έτοιμο είναι στα αριστερά και το δικό μου στα δεξιά. Φαίνεται εξάλλου, είναι πιο χοντροτριμμένο και ζωντανό. Χρησιμοποίησα το μείγμα μου για να φτιάξω τις φακές, η συνταγή για τις οποίες θα μπει σε άλλο post γιατί αλλιώς αυτό θα βγει τεράστιο.

Τα συμπεράσματα για το κάρυ μου… Ήταν αρκετά κοντά σε γεύση. Χρειάζεται η τριγωνέλλα. Είναι αυτή που δίνει το χαρακτηριστικό πικάντικο άρωμα στην σκόνη κάρυ. Πάντα έλεγα ότι το άρωμα είχε κάτι γνώριμο, κάτι μου θύμιζε, και τώρα που έμαθα για την τριγωνέλλα, το εντόπισα. Θυμίζει λίγο παστουρμά! (αν δε με πιστεύεις, πήγαινε τώρα να μυρίσεις το κάρυ σου. Τώρα! Κλείσε τα μάτια και μύρισε. Αυτό που σου τρυπάει τη μύτη είναι το τσιμένι! Εντάξει, μπορείς να ανοίξεις τα μάτια τώρα). Την επόμενη φορά θα βάλω, οπωσδήποτε.

Να δω τώρα τι θα κάνω με τα φύλλα κάρυ που πήρα..!

ΥΓ: Οι φακές το Σάββατο… Promise!

10 comments:

  1. How creative!!!!
    Discover the truth about things you "thought" you knew....

    ReplyDelete
  2. Γεια σου κυρά-Στέλλα (η Σερραία "Βέφα").
    Συγχαρητήρια για την εκπομπή...!!! Την παρακολουθώ αδιαλείπτως, αλλά πρώτη φορά παίρνω τηλέφωνο, οπότε συγχωρέστε και το όποιο τρακ... Απλά ήθελα να ρωτήσω:
    Η τριγωνέλλα είναι Πανοράματος???

    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  3. Γειά σου κούκλα μου! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Η τριγωνέλλα οπωσδήποτε να είναι Πανοράματος, απο μέσα από το Πανόραμα, στην πλατεία πρώτο ζαχαροπλαστείο δεξιά...

    Ευχαριστούμε, να μας ξανάρθετε! Παρεμπιπτόντω... Μπλε! (μια που όλα τα άλλα έχουν νόημα)

    ReplyDelete
  4. Αχ Σοφάκι πολύ ενθουσιάστηκα! Ευχαριστώ for mentioning! Καλέ ποιά είναι η αδερφή σου? Την ξέρω!
    Φιλιά πολλά! Περιμένω fotos από τις φακές σου!

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Την αδερφή μου τη λένε Αθανασία και έκανε πέρσι ένα πέρασμα (σαρωτικό!) από το ΝΥU Law... Νομίζω είχατε γνωριστεί και προσωπικά, αλλά δεν παίρνω κι όρκο... Αν θες στείλε μου mail στο fastsandfeasts.at.gmail.com για να τα πούμε περαιτέρω!
    Την καλημέρα μου!

    ReplyDelete
  7. Aχ ναι καλέ! Την ξέρω την Αθανασία, την έχω γνωρίσει! Άντε έλα κι εσύ καμιά βόλτα προς τα εδώ να γνωρίσουμε κι εσένα!

    ReplyDelete
  8. I ADELFI EIMAI EGW! Nomizw oti molis ekana sarwtiko perasma kai apo to blog tis adelfis mou. Em, oxi? Mallon oxi?

    Sofaki, i trigwnella poio arwmatiko einai sta agglika? Mipws mporw na sto promithefsw i to exeis entopisei sti mama patrida?

    Ayta, eyxaristw.-

    ReplyDelete
  9. Είναι το fenugreek... Έχω βρει στη μαμά πατρίδα! (Λόγω παστουρμά να υποθέσω? :Ρ) Εδώ βρήκα φύλλα κάρυ, τί να λέμε. Αυτό που δε βρίσκω στη μαμά πατρίδα είναι το βιβλίο του Will Studd "Cheese slices" και γενικότερα βιβλία για southern cooking. Είτε creole ή cajun δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτά!...

    "Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, ..."

    ReplyDelete