FastsNFeasts Banner

9.30.2011

Not your mom’s chicken soup

Καλώς τα μααααας… Τα πρώτα κρύα έσκασαν μύτη και μαζί και τα πρώτα κρυώματα! Βουλωμένες μύτες, πονόλαιμοι και δεκατάκια… Αχ, ήρθε το φθινόπωρο! Α, ναι, και η ψύχρα και οι συννεφιές και κάποια ψιλόβροχα… ίσως και τα φύλλα που πέφτουν σιγά σιγά.

Όμως τίποτα δε λέει φθινόπωρο όσο ένα κρύωμα με τα συνοδευτικά βογγητά πόνου και λοιπά ηχητικά εφφέ:

- “Πεθαίνωωωω”, “Μάνα μου πονάω”, “Τα κόκκαλα μου, Παναγία μου”, “Αααα”, “Ωωχχχ”, καθώς επίσης

- “Σπρρρ-φρρρρρρττ” και “Γκουχ- γκουχ-γκουχ- ΓΚΟΥΧ- ΓΚΑΑΡΡΡ- ΙΙΙΙΙΧΧΧ” [*πνευμόνια στο χέρι*]…

Το τέλειο, δε, είναι ότι για πρώτη φορά ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ Η ΚΡΥΩΜΕΝΗ!! Ιν γιορ φέις, παλιο-ανοσοκαταστολή! (εχμ, συγνώμη μανούλα και λοιποί, ξέρω ότι υποφέρετε –been there- αλλά γιούπι μου!)

So, κρύωμα ίσον κοτόσουπα στο σπίτι μου. Κοτόσουπα, it is. Όχι όμως αυγολέμονο ή από αυτές τις αηδιαστικές που επιπλέει μέσα το ρύζι. Μου θυμίζουν νοσοκομείο. Και εμετό. Και νοσοκομείο, αλλά κυρίως εμετό. Αηδίασε κανείς?


Με τα χρόνια- και τα πολλά κρυώματα- έχω καταλήξει σε ένα τρίπτυχο κατάλληλο για γρήγορη ανάρρωση: Κοτόζουμο- Τζίντζερ- Καυτερό. Ανοίγει τα ρουθούνια, μαλακώνει το λαιμό και ζεσταίνει τα μέσα σου… Ναι, καλά διάβασες, “τα μέσα σου” λέω. Επιπλέον είναι Thai- fusion σούπα, με γεύση που πολύ με αρέσει. Αν κρύωσες, κάνε λίστα γα το super market…

Thai κοτόσουπα

Υλικά για 3-4 άτομα

Για τη σούπα:
-2 κούπες ζωμό κοτόπουλο (περίπου μισό λίτρο)
-2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε λωρίδες
-1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
-λίγο σκόρδο τριμμένο
-φρέσκο ginger
-1 σποράκι πράσινο κάρδαμο
-1 καυτερή πιπερίτσα
-γάλα καρύδας (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα:
-rice noodles ή απλά noodles ή φιδέ
-χυμό από lime ή λεμόνι
-λίγες σταγόνες soy sauce

Για το γαρνίρισμα:
-ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, το πράσινο μέρος (εγώ έβαλα chives)
-λίγο μαιντανό
-sticks κόκκινης πιπεριάς


Εκτέλεση (επιτέλους!):

Σε μία αντικολλητική κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, την πιπερίτσα ολόκληρη (ή ανοίξτε  την, αν τολμάτε!) και το σποράκι κάρδαμο ελαφρά σπασμένο.


Συνεχίζουμε το σωτάρισμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτωντας λίγο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μυρίζει η κουζίνα θεσπέσια.
Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια, να είναι σχεδόν έτοιμα, βάζουμε το ζωμό και μια ακόμα κούπα νερό και αφήνουμε να βράσει.


Επείδή το κοτόπουλο είναι κομμένο σε λωρίδες και τα κρεμμύδια σχεδόν έτοιμα, η σούπα δε θέλει πολύ. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 20 λεπτα, μισή ώρα το πολύ. Αν χρησιμοποιείτε γάλα καρύδας, βάλτε το τα τελευταία 5 λεπτά.
Παράλληλα, φτιάχνουμε τα νούντλς ή τον φιδέ σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας (εγώ είχα ρυζομακάρονα οπότε απλά τους έριξα βραστό νερό και περίμενα να μαλακώσουν). Την ποσότητα την κανονίζουμε  ανάλογα με την πείνα μας.

Συναρμολόγησις:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα noodles. Σκεπάζουμε με σούπα και κοτόπουλο. Βάζουμε τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας, μερικές σταγόνες σόγια (για το αλάτι του πράγματος) και χυμό lime.


Καταβροχθίζουμε όσο είναι ζεστό- καυτό.

Περαστικούλια!


6 comments:

  1. Φοβερή σούπα!!!

    ReplyDelete
  2. πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, αλλά εγώ το ρυζάκι μου θα το βάλω :Ρ

    ReplyDelete
  3. Βάλε ρύζι άμα σου αρέσει (και δεν έχεις το δικό μου κόλλημα)... :D
    Βάλε basmati όμως για να διατηρηθεί το γευστικό προφίλ (sic!). B)

    ReplyDelete
  4. Αυτήν την σούπα την ξέρω, μου την έχει φτιάξει η blogger και είναι ΘΕΪΚΗ. Γκαραντί.-

    ReplyDelete
  5. Να έρθετε να σας την ξαναφτιάξουμε μανδάμ!

    ReplyDelete